Elk jaar overlijden ongeveer 1300 Nederlanders vroegtijdig door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas, aldus een onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit. Elk jaar overlijden ongeveer 1300 Nederlanders vroegtijdig door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas, aldus een onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit.

Onderzoek: 1300 Nederlanders overlijden eerder door koken op gas

Elk jaar overlijden ongeveer 1300 Nederlanders vroegtijdig door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas, aldus een onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit.

Onderzoek: 1300 Nederlanders overlijden eerder door koken op gas

Elk jaar overlijden ongeveer 1300 Nederlanders vroegtijdig door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit, dat aantoont dat koken op gas een significante impact heeft op de levensduur van mensen.

Schadelijke Stoffen en Luchtkwaliteit

Koken op gas leidt tot de vrijgave van schadelijke stoffen zoals stikstofdioxide en fijnstof, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Volgens het onderzoek leven mensen in Europa gemiddeld bijna twee jaar korter als ze een gasfornuis gebruiken. In Nederland, waar ongeveer 60% van de huishoudens op gas kookt, overschrijdt een kwart van de huishoudens de aanbevolen hoeveelheid stikstofdioxide die door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt aangehouden.

Gezondheidsrisico’s

De blootstelling aan deze stoffen wordt in verband gebracht met een hogere kans op longkanker en andere ademhalingsproblemen, zoals astma. Ongeveer 80.000 mensen in Nederland hebben astma opgelopen als gevolg van het koken op gas.

Advies voor Gasgebruikers

Voor mensen die niet kunnen overstappen op elektrisch koken, adviseert het TNO om altijd de afzuigkap aan te zetten, zelfs als er alleen maar water wordt gekookt. Dit kan helpen om de verbrandingsgassen af te voeren en de luchtkwaliteit in de keuken te verbeteren.

Vergelijking met Andere Landen

In tegenstelling tot landen als Duitsland en Denemarken, waar bijna iedereen elektrisch kookt, behoort Nederland tot de landen waar nog veel met gas gekookt wordt. Dit maakt Nederland eigenlijk een ‘gasland’, zoals TNO-onderzoeker Piet Jacobs het noemt.

Conclusie

Het onderzoek benadrukt dat koken op gas niet alleen slecht is voor de luchtkwaliteit, maar ook directe gevolgen heeft voor de levensduur van mensen. Het is essentieel om alternatieven te overwegen en maatregelen te nemen om de blootstelling aan schadelijke stoffen te minimaliseren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *